Home Internet Best 10 Annoying Outlook Errors and Their Solutions

Best 10 Annoying Outlook Errors and Their Solutions

46
0
Best 10 Annoying Outlook Errors and Their Solutions

Best 10 Annoying Outlook Errors and Their Solutions, As an Outlook user, you would prefer uninterrupted email communication and the Outlook application to function correctly.

However, you may occasionally encounter irritating errors in Microsoft Outlook that may halt your regular email communication.

In this article, we’ll go over the top ten most common Outlook errors and how to fix them.

Common Microsoft Outlook Errors and Solutions

Here are some of the widespread Outlook errors and their solutions:

1. Error in Connectivity

This is one of the prevalent problems encountered by Outlook users.

It occurs due to either an incorrect IP address or an invalid entry of the target machine.

Solution: To fix this error, restart your device.

2. Error Code 0x800CCC0F

When sending or receiving emails in Outlook, you may encounter error code 0x800CCC0F.

This error regularly happens as a result of a connection issue between Outlook and the server.

Other causes of the 0x800CCC0F error code include PST corruption, firewall blocking of incoming/outgoing messages, and internet connectivity issues.

Solution: Restart your device.

3. Outlook Attachments Cannot Be Opened

Outlook displays an error message that prevents you from opening attachments.

It does not work even if you double-click the email attachments or choose the “Save as” option.

If Outlook identifies the attachments as suspicious, corrupt, or invalid, it will block them.

Solution: To resolve this issue, disable the Outlook Add-ins.

4. “Outlook.pst is not a personal folder file” error message

When you open Microsoft Outlook, you may encounter the error “Outlook.pst is not a personal folder file.”

If the PST file is corrupt, Outlook displays this message.

Solution: To fix the issue, repair the PST file.

5. 0x8004210a Error Code

When a POP server request times out while waiting for a mail server response, Outlook displays the error code 0x8004210a.

POP server timeout error 0x8004210a is another name for this error.

  • It occurs when sending or receiving an email.
  • It occurs for the following reasons:
  • The internet connection is currently unavailable.
  • The email account settings are no longer valid.
  • Configuration of the firewall or antivirus is incorrect.
  • Outlook user profile was harmed.
  • There isn’t enough time to send the emails across the network.

Solution: To resolve this error, try the following solutions.

To regain access to Outlook, re-configure the firewall and antivirus software settings.

Delete any suspicious emails from your Outlook mailbox that are preventing you from receiving new email items.

Also, run a clean-up operation to remove any pending messages from the Outlook Outbox.

Find Outlook in Safe Mode to see if a faulty Outlook add-in causes the issue.

  • To launch Outlook in safe mode, go to Start > Run and type outlook.exe/safe.
  • Extend the server timeout duration.
  • Select File > Account Settings from the menu.
  • Open the internet email settings and adjust the mail server timeout interval to your liking.

6. Error message “Microsoft Outlook has stopped working.”

Outlook occasionally stops working or does not respond without warning.

This could be caused by faulty add-ins, a damaged Outlook profile, or a corrupt Outlook data file.

Solution: find Outlook in Safe Mode to see if add-ins are causing this issue.

If this does not resolve the issue, create a new Outlook profile or repair a corrupt Outlook data file.

7. 0x80070002 Error Code

If the PST file is corrupt, Outlook displays the error code 0x80070002. This error occurs when sending, opening, deleting, or receiving an email. To resolve the error, repair the PST file with ScanPST.exe.

8. 0x8004210B is the error code.

Outlook cannot connect to the incoming email server, and it displays the error code 0x8004210B (sending reported error) (POP3).

This is an issue-out error during an operation. This error occurs when sending or receiving an email.

Solution: Make sure that all of your Outlook email settings are correct.

9. 0x800ccc19 Error Code

If the SMTP or POP port number is incorrectly entered, Outlook displays the error code 0x800ccc19 (timeout).

This error occurs when you configure the SMTP server to run on port 465 without encryption or the POP server to run on port 995 without encryption.

Other causes of the 0x800ccc19 error include issues with internet connectivity, firewalls that prevent access, and corrupt system files.

Solution: Enable encryption when using SMTP port 465 or POP server port 995.

To resolve the issue, you can also change the firewall settings.

10. Error Access Denied

The access denied error in Outlook can occur for a variety of reasons, including:

  • When Outlook is in Safe mode and cannot access the data files.
  • If you have upgraded the Outlook software version and are reaching an old PST file.
  • When you import a PST file into a new Windows version created on an earlier version of Windows.
  • When you do not have administrative authority.

Solution: Depending on the reason for the error, you can change the PST file properties, run Outlook with administrative privileges, or copy the PST file to a different location to resolve the issue.

Conclusion of Outlook Errors

This article discussed some of the most common Outlook errors that users encounter when using Outlook.

Most errors can be resolved by rebooting the system or repairing the corrupt PST file. To repair minor corruption issues in the PST file, use the Microsoft Outlook Inbox Repair tool.

If the PST file is critically corrupted, use a specialised PST repair tool, such as Stellar Repair for Outlook.

The software fixes the file and restores all mailbox items. 

Previous articleTop 15 Online course, Best online learning platforms
Next article1337×.to: 10 Best Torrent 1337x Proxy and Mirror sites

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here